top of page

Alakouluikäiset lapset syövät teinejä terveellisemmin

SYK:n kolmasluokkalaiset syövät terveellisesti. Uutisluokka tutki lasten ruokailutottumuksia galluphaastattelussa.

Kolmasluokkalaiset lapset syövät nykyään melko terveellisesti. Oppilaat ottavat pääasiassa ruokansa kanssa salaattia, vaikkakin alle suositellun puolen lautasellisen. Myös virvoitusjuomia juodaan vähän. Lapset juovat virvoitusjuomia noin kerran viikossa tai jopa harvemmin. Kahdenkymmenen oppilaan joukosta vain kuusi oppilasta joi virvoitusjuomia useammin kuin kerran viikossa.

SYK:n 3b-luokan oppilailla lähes kaikilla oli jokin karkkipäivä, jolloin he söivät keskimäärin 150 g makeisia. Luokalla oli myös oppilaita, jotka eivät syöneet makeisia ollenkaan.

Vaikka yhä useampi perhe kiireen keskellä pistäytyy lähimmässä pikaruokalassa hakemassa hampurilaisen, luokan oppilaat syövät pikaruokalassa vain noin kerran kuukaudessa tai jopa harvemmin.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen 2008 teettämän kouluterveyskyselyn mukaan koululainen kaipaa kunnollisia aterioita ja järkevästi koostettuja välipaloja napostelun ja virvoitusjuomien sijaan.

Kouluterveyskyselyssä vain noin 60 % 8.- ja 9.-luokkalaisista ilmoitti syövänsä aamupalaa joka aamu kouluviikon aikana. Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi -tutkimuksen mukaan 7.-luokkalaisista nuorista vain noin kolmannes ilmoitti syöneensä tuoreita kasviksia ja hedelmiä päivittäin edeltävän viikon aikana. Saman tutkimuksen mukaan sokerin osuus energiansaannista oli suositusta runsaampaa, kun taas kuidun saanti oli suositusta vähäisempää. Myös D-vitamiinin saanti jäi alle suosituksen. Sokerin merkittävin lähde nuorten ruokavaliossa olivat sokeroidut juomat, etenkin mehut.

Lasten ruokailutottumukset muuttuvat heidän kasvaessaan vanhemmiksi. Näitä tuloksia tarkastellessa huomaa, että SYK:n kolmasluokkalaiset syövät selvästi terveellisemmin kuin teini-ikäiset.

Aada Taalas ja Henri Malmberg 8d

ruoka1.jpg


bottom of page