top of page

Kolmasluokkalaiset eivät ole teknologiariippuvaisia

Nykyaikana lasten ja nuorten teknologian ylikäyttö vapaa-ajalla on yleistynyt huolestuttavasti. SYK:n kolmas- ja kuudesluokkalaisia haastateltiin teknologian käytöstä. Kolmasluokkalaiset eivät vielä ole teknologiariippuvaisia, mutta kuudesluokkalaisissa tämä piirre jo itää.

Kolmasluokkalaisten ruutuaika vaihtelee 20 minuutista päivässä kahdeksaan tuntiin päivässä. Suurimmalla osalla kolmasluokkalaisilla ruutuaika on vain tunnin paikkeilla, ja keskimäärä on noin 1,5 tuntia päivässä. Kaikilla kolmasluokkalaisilla on kännykkä, osalla myös tabletteja, tietokoneita ja pelikonsoleita, jotka usein jaetaan sisarusten kanssa. Kolmasluokkalaiset eivät käytä paljoakaan sosiaalista mediaa, vaan useimmiten pelaavat tai katsovat YouTubesta videoita.

Kuudesluokkalaisten tilanne on todella erilainen kuin kolmasluokkalaisten. Ruutuaika on keskimäärin noin 4 tuntia päivässä, sekä tytöt että pojat käyttävät sosiaalista mediaa ja katsovat YouTube-videoita, mutta useimmiten vain pojat pelaavat.

Suurin ero kolmasluokkalaisten ja kuudesluokkalaisten välillä on se, että kolmasluokkalaisten vanhemmat rajoittavat teknologian käyttöä, mutta kuudesluokkalaisten vanhemmat eivät aina tee näin. Tämä saattaisi olla suurin syy miksi kuudesluokkalaiset ovat enemmän riippuvaisia teknologiaan kuin kolmasluokkalaiset.

Nykyaikana suurin osa lapsista alkavat käyttämään teknologiaa jo pienenä lapsena, mistä ei sinänsä ole mitään haittaa kunhan he eivät käytä sitä liikaa. Muuten lapset tottuvat siihen jo pienenä, ja tämän takia vanhempana teknologian käyttöä on vaikeampi vähentää.Suurin osa teknologiariippuvaisista lapsista ovat poikia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että tyttöjen teknologian käyttöä ei pitäisi kontrolloida. Nykypäivänä teknologiariippuvaisuus tulee esille noin 10–12 vuotiaana.Jos lapsi käyttää liikaa teknologiaa, ei todellakaan ole vielä ole liian myöhäistä korjata asiaa. Nuoren lapsen elämässä suurin vaikuttaja on vanhempi. Sääntöjä laatimalla/muuttamalla vanhempi voi ehkäistä teknologiariippuvaisuutta.

teknologiariippuvuus.jpg

Pari usein toimivaa sääntöä lapsen teknologian käyttöön:

  • lapsi saa käyttää teknologiaa yhtä monta tuntia kun harrastaa liikuntaa päivässä

  • lapsi saa käyttää teknologiaa vasta kun läksyt ovat tehty

  • lapsella on tietyt päivät jolloin hän saa pelata

  • jos lapsi tekee jotain hienoa, esimerkiksi auttaa kotitöissä, hän saa palkkioksi pelata jonkin aikaa

Pinja Louhiluoto ja Tuomas Turunen


bottom of page