top of page

Lapset lepäävät liian vähän

Harrastukset aiheuttavat lapsille päiväväsymystä. Kuudesluokkalaiset ovat huomattavasti väsyneempiä kuin kolmasluokkalaiset. Useimmat kummaltakin luokka-asteelta sanoivat kuitenkin, että harrastukset eivät väsytä heitä liikaa. Suurimmalla osalla lapsista on harrastuksia yli 5 tuntia viikossa.

Kuudesluokkalaiset nukkuvat vähemmän kuin kolmasluokkalaiset. Suurin osa kolmasluokkalaisista nukkui 9-10 tuntia yössä, mutta kuudesluokkalaiset lähes kaikki nukkuivat 7-9 tuntia yössä. Heistä suurimmalla osalla on yli 5 tuntia harrastuksia viikossa. Kolmasluokkalaisista noin puolet sanoivat harrastavansa yli 5 tuntia viikossa; hieman suurempi osa harrasti 2-5 tuntia viikossa.

Suurin osa kuudesluokkalaisista sanoi, etteivät heidän vanhempansa painostaneet heitä urheiluharrastuksiin. Kolmasluokkalaisista yli puolen vanhemmat painostavat heitä urheiluharrastuksiin.

Taustatietoa: Lasten urheilusuositus on 1-2 tuntia päivässä, ja he tarvitsevat unta 8-10 tuntia joka yö. Fyysinen ja psyykkinen ponnistelu lisää unen tarvetta. Lasten harrastukset painottuvat nykyisin iltaan ja suomalaiset nuoret ovatkin tutkimusten mukaan Euroopan väsyneimpiä.

Oliviajadanielkuva.JPG

Kuvassa Lukas Linnankoski.

Olivia Mulari ja Daniel Repo


bottom of page