top of page

Lasten lukeminen on lisääntynyt niissä viimeisessä 15 vuodessa

Näinä vuosina tekniikka on ohittanut melkein koko yhteiskunta, mutta ihmiset eivät lopettaa lukea ja lapset lukevat enemmän kuin 15 vuotta sitten. Me Helsingin Suomalaisten Yhteiskoulun 8-luokkalaiset Elias Vainio-Mattila ja Minerva Ciccarese haastattelimme kolmasluokkalaiset ja selvisimme, että lasten lukeminen on lisääntynyt huomattavasti. Kolmasluokkalaiset lukevat melkein enemmän kuin vanhemmat ikäluokat (teinit yläasteella), luultavasti koska he ovat vähemmän netissä.

3.JPG

Nuoret vastasivat gallup-kyselyyn, ”kuinka monta kirjaa he lukevat noin puolessa vuodessa?”. Vastaus oli aika vaihteleva sillä suurin osa vastasi lukevansa nolla kirjaa ja jotkut harvat tapaukset lukivat noin kahdeksan kirjaa vuodessa. Monet olivat myös aloittaneet kirjan lukemisen mutta olivat lukenut sen vain puoleen väliin.

Moni lapsia oppivat lukemaan neljä/viisi-vuotiaina ja aloittivat lukemaan kirjoja noin vuoden myöhemmin, eli kun he osaavat lukea tarpeeksi hyvin.

Kun me kysyimme minkälaisia kirjoija he lukevat, noin 60% luokasta vastaisi "fantasia-kirjat". Lapset lukivat enemmän kuin fantasia best-seller Harry Potter -saaga julkaistiin (1997), ja saagalla oli niin paljon menestystä, että muut kirjailijat alkoivat kirjoittamaan samanlaisia kirjoja (Nälkäpeli, Percy Jackson -saaga jne).

2.JPG


bottom of page