top of page

Lasten rahan käyttö on kasvanut

Lapsille on hyvästä saada käyttää rahaa jo nuorena. Rahan käyttö aikaisin auttaa lapsia oppimaan kulutuskäytäntöjä. Lapset oppivat, että raha on osana jokapäiväistä elämää. Lapsille suositellaan pientä rahamäärää joka kuukausi tai viikko jonka hän saisi käyttää vapaasti tai säästää, se opettaa lapselle rahankäyttöä ja sen säästämistä.

Lapset käyttävät nykyään enemmän rahaa ja he saavat sitä helpommin. Noin puolet lapsista sai kuukausi/viikkorahaa. Lapset väittivät käyttävänsä maksimissaan 5 euroa viikossa. Jos siirrytään kolmasluokkalaisista, kahdeksasluokkalaisiin huomataan, että ero on suuri. Eräs kahdeksasluokkalainen poika vastasi rahankäytöstään kysyttyihin kysymyksiin. Poika käytti n. 10 euroa viikossa, hän sai 50 euroa kuukaudessa. Poika sai käyttää rahojansa vapaasti ja hänellä oli pankkikortti vapaasti käytettävissä. Hän vastasi vielä kysymyksiin rahankäytöstään nuorempana. Hän käytti kolmasluokkalaisena n.2 euroa kuukaudessa ja se kului välipaloihin. Hän ei saanut viikko/kuukausirahaa ollenkaan. Eroja on selvästi. Nykyiset kolmasluokkalaiset saavat enemmän rahaa ja käyttävät sitä myös enemmän kuin ennen.

Kolmasluokkalaiset käyttäisivät mieluiten rahansa ruokaan, eli juuri välipaloihin ja karkkeihin. Toiseksi suosituimpia ovat pelit, lelut ja vaatteet. Lapset saavat yleensä rahansa vanhemmilta ja isovanhemmilta. Suurimalla osalla lapsista on viikkoraha ja osa tienaa rahaa vain tekemällä kotitöitä tai saamalla lahjaksi. Harvalla kolmosluokkalaisella on kuukausiraha. Lapset myös saavat rahansa löytämällä ja lahjaksi. Viikkorahaa he saavat 1-5€ ja kuukausi raha on yleensä 20€. Suurin osa kolmosluokkalaisista ei saa käyttää rahaansa vapaasti vaan joutuvat pyytämään luvan sen käyttöön.

Joonatan Rantalainen ja Wilma Suominen 8D


bottom of page