top of page

Teknologian käyttö opetuksessa on kasvanut rajusti viime vuosina -

Koulut ovat pysyneet ajan hermolla teknologian suhteen

SYK:n kolmasluokkalaiset käyttävät iPadeja ja muuta teknologiaa jopa neljän kouluaineen opiskelussa säännöllisesti, mikä on hyvin merkittävästi enemmän kuin viisi vuotta sitten kolmannella luokalla olleet. Näissä aineissa nettikirjat ja opetussivustot korvaavat perinteiset oppikirjat. Ympäristötiedon, matematiikan ja äidinkielen teknologiapainoitteisen opetuksen lisäksi oppilailla on kerran viikossa ATK-tunti, joilla keskitytään nimenomaan teknologian käyttöön. iPadeja käytetään esimerkiksi matematiikkapeleihin, karttapalvelujen käyttöön ja muistiinpanojen tekemiseen.

Kolmasluokkalaiset olivat iloisia opetuksen modernista tyylistä. He pitivät esimerkiksi karttojen tutkimista kiinnostavampana iPadien kautta kuin normaaleista karttakirjoista. Suurin osa oppilaista osasi jo valmiiksi käyttää laitteita ja ohjelmia, joita opetuksessa tarvitaan.

ATK-opetusta kolmoset pitivät järkevänä ja hyödyllisenä. Tunneilla opetetaan esimerkiksi sähköpostin käyttöä, kuvanmuokkausta, tiedonhakua ja ylipäätänsä netin käyttöä.

Hieman negatiivista sanottavaa oli iPadien käyttöopetuksesta: ”Kyl me osattais käyttää niitä jo ilman ohjaustakin. Menee aikaa tunneista turhaan kertaukseen”, toteaa eräs kolmasluokkalainen.

Kahdeksasluokkalaisten kyselyn tulokset eivät yllättäneet. Aineita, joissa käytettiin säännöllisesti teknologiaa, ei ollut silloin kun he olivat kolmannella luokalla. Lisäksi ATK-opetusta oli vähemmän, vain kerran kahdessa viikossa, ja siellä painotettiin hyvin erilaisia asioita. ATK-tunneilla opetettiin lähinnä välttämättömiä taitoja, kuten sähköpostin käyttöä ja tietokoneelle kirjautumista. Teknologiaa käytettiin käytännössä vain Atk-tunneilla. Joskus tietokoneita saatettiin käyttää erityistapauksissa, kuten suurten projektien tekemisessä sekä tiedonhaussa.

Kasit sanovatkin, että he olisivat mieluummin kirjoittaneet muistiinpanot koneella tai tabletilla. Toki käsikirjoittamisesta on hyötyäkin, sillä aina ei ole saatavilla tietokoneita tai tabletteja. Lisäksi ATK-opetus oli usein liian helppoa ja itsestään selvää, ja siellä opetettiin jo ennestään tuttuja asioita. Jotkut opetetut asiat olivat myös kasien mielestä turhia, kuten Paint-ohjelman käytön opetus.

Teknologia onkin helpottanut oppilaiden ja opettajien työtä. Opettajilla on vähemmän työtä korjata kokeita, tai tarkistaa projekteja, kun ne ovat sähköisessä muodossa. Lisäksi oppilailla kaikki tiedot löytyvät aina samasta paikasta. Myös ympäristöä säästyy, kun tarvittavan paperin määrä laskee. Toki tekniset ongelmat yleistyvät, ja sähkön kulutus nousee.

Kasit ovat sitä mieltä, että nykyisillä kolmosilla on helpompaa, kun heillä oli silloin. Opetus olisi ollut myös heidän mielestä mielenkiintoisempaa ja innostavampaa. Kasit ajattelivat, että nykyisten kolmosten opetuksessa käyttämät pelit ja eri apusovellukset olisivat tehneet oppimisesta mielekkäämpää.

Teknologia koulussa.jpg

Helmi Peräkylä ja Kristo Numminen


bottom of page