top of page

Yhä nuoremmat käyttävät sosiaalista mediaa

Lasten sosiaalisen median eli somen käyttö on lisääntynyt älypuhelinten ja mobiililaitteiden yleistymisen myötä. Kyselyyn osallistui 23 SYK:n kolmasluokkalaista koululaista. 35 prosenttia vastaajista ei kuitenkaan käyttänyt sosiaalista mediaa lainkaan. Heistä 31 prosenttia olisi halunnut alkaa käyttää somea. Useimmiten perusteluna oli, että lasten vanhemmat eivät anna lupaa. He, jotka eivät halunneet vielä aloittaa sosiaalisen median käyttöä, arvioivat sopivaksi aloitusiäksi kymmenen vuotta.

Sosiaalisen median käyttäjiä oli 65 prosenttia. Heistä jopa 87 prosenttia käyttää Whatsapp- viestipalvelua. Se oli ylivoimaisesti suosituin sosiaalisen median palvelu. Muita käytettäviä palveluita olivat Facebook ja Instagram. Näitä ei kuitenkaan käytetty läheskään yhtä paljon kun Whatsappia. 13 prosenttia lapsista käytti useampaa kuin yhtä palvelua. Somen käyttö aloitettiin keskimäärin 8,8 vuotiaana. Vuorokaudessa lapset käyttivät sosiaalista mediaa keskimäärin 19 minuuttia.

Sosiaalinen media eli some, on käsitteenä yleistynyt vuodesta 2007 lähtien. Sisältö on pääosin käyttäjien tuottamaa. Olennaista on myös se, että toisten käyttäjien tuottamaa sisältöä voi katsoa ja kommentoida. Lähiaikoina käyttö on yleistynyt etenkin nuorien keskuudessa. Somea käytetään niin viihteelliseen tarkoitukseen kuin mainosten levittämiseenkin. Se voi myös toimia kätevänä apuvälineenä työpaikoilla. Käytetyimpiä palveluita ovat esim. Facebook, Instagram ja Twitter. Palveluissa on usein matala julkaisukynnys.

Useiden palvelujen ikäraja on 13 vuotta, mutta huomattavasti sitä nuoremmatkin käyttävät palveluja. Tämä johtuu siitä, että palveluun liittyessä ikä on hyvin helppo väärentää. Joissain palveluissa jos ikänsä on väärentänyt, kuka tahansa voi ilmiantaa käyttäjän, jolloin tili poistetaan.

Kirjoittanut Ella ja Emma

Uutiskuva.jpg


bottom of page